Wedstrijdverslag Max Euwe 5 - Rijssen 1

Bepakt en bezakt gingen de heren uit Rijssen op naar Enschede om de degens te kruisen tegen het sterke team van Max Euwe.... Helaas was Jonathan ten Bolscher verhinderd en viel Menno Bennema Geerlings in voor hem. Martijn van den Belt verving de rol van teamleider.

Eenmaal aangekomen in het prachtige Eanske stonden er mooie borden voor ons klaar. Iets over achten schudden de spelers elkaars handen en konden de partijen beginnen.

Ik neem u mee naar bord 8. (Geert Poortman)
Onze hoodie (zie eerdere wedstrijdverslagen) kwam vanuit het begin van de partij zwaar onder druk te staan, en terwijl zijn tegenstander het 2e rode wijntje van de avond nam. Kon Geert zichzelf niet onder de druk uit spelen. En verloor de partij helaas.
De eerste dreun kwam bij het team van Rijssen binnen alsof de Titanic tegen de ijsschots aanvoer.

Bord 7 werd bespeeld door Sander Koster. De man in vorm (nog ongeslagen dit seizoen!) trof een speler waarvan we dachten dat hij eigenlijk niet mocht spelen omdat deze persoon in een hoger team scheen uit te komen. Sander gebruikte veel tijd, tegen een snel spelende Dante (niet te verwarren met de voetballer). Maar Sander vocht zich knap terug en won door middel van een dubbele aanval de partij. 1-1

Bord 6 speelde de man die niet zo in vorm is. Martijn van den Belt speelde met vuur in de opening. Alsof het bord in 2'en werd gesplitst Martijn de efgh-lijnen, tegenstander abcd-lijnen. Wie 't eerst komt wie 't eerst maalt wordt wel eens gezegd. De Enschedeer, die volgens Sander verdacht veel leek op Pieter Derks, kon een aanval afdwingen wat Martijn een dame kostte. Eindspel Dame&Loper tegen 2 torens (martijn) resulteerde in een nederlaag voor Rijssen. Alhoewel remise wel haalbaar leek via eeuwig schaak.
2-1.

Bord 5 speelde onze invaller Menno Bennema Geerlings een kranige partij. Na al 3x gevraagd te hebben aan de teamleider of remise 'mocht'. Beslisten deze schakers rond de klok van 11 uur(!) toch een remise. Eindspel met 2 pionnen en allebei een toren is theoretisch remise (zegt Jan-Willem) 2,5-1,5

Bord 4 dan. Gert-Jan Leppink kwam naar mijn idee onder druk te staan in de beginfase, maar later was het dan toch gelijke stand... een forse aanval op een pion in het centrum kon Gert-Jan er niet van weer helpen dat de winst weer naar Enschedese kant ging. Ook een gelijkspel leek hier wel binnen handbereik. Maar helaas. De ijsschots bij de Titanic is inmiddels wel echt aan het afbrokkelen.
3,5-1,5.

Bord 3 speelde Harmen Vosman tegen dezelfde tegenstander als vorig jaar: Niklas. Destijds had Niklas een mooi gambiet voorbereid hetgeen Harmen toen de kop kostte. Deze partij duurde langer. Harmen speelde vol op de aanval. Maar had op een gegeven moment nog maar 15 seconden op de klok. En gaf toen pardoes zijn paard prijs. Wat leidde tot een nederlaag.
4,5-1,5.

Bord 2 speelde Jan-Willem Timmerman een goede partij tegen een hoog gerate speler. Nadat eindelijk de aftrekaanval kwam, snoepte JW toch een paar pionnen. Was het de tijd of iets anders... in ieder geval besloot de Enschedeer, dat je soms wel eens een paard cadeau mag doen. Geheel in de Amerigo-style, het is immers bijna 5 december, pakte JWT dit cadeautje met liefde uit. Toch nog een winstpunt aan Rijssense kant!
4,5-2,5

Bord 1 werd bespeeld door Jan Brinkman. Net als in de interne competitie ging hij voortvarend van start. Maar helaas had de tegenstander een sterke aanval op de damevleugel voorbereid. Uiteindelijk delfde Jan het onderspit. Waar het nou precies fout ging... dat zal blijken uit de analyse van de schaakcomputers.
5,5-2,5.

Wederom een forse nederlaag, alhoewel we hier nog wel wat meer bordpunten hadden kunnen wegsnoepen.
Het sprookje in de 1e klasse lijkt als een nachtkaars uit te gaan. Op de terugweg meenden we al het degradatiespook te zien....

Teamleider Martijn van den Belt