(Koud) wedstrijdverslag Rijssen 1 - Raalte

(KOUD) WEDSTRIJDVERSLAG RIJSSEN-RAALTE

Net als bij de wereldkampioenschappen allround, moet Sven Kramer op alle afstanden een goede tijd neerzetten om kampioen te kunnen worden.
Voor wedstrijdleider Martijn, was het dan ook zaak om de schakers op ietwat andere borden in te delen. Zodat ze misschien wel een overwinning kunnen boeken op andere borden en zodoende zich een gouden medaille kunnen toeeigenen aan het eind van de avond.
Afgelopen dagen was het code rood/oranje/geel in Nederland. Maar bij de heren uit Rijssen was het al weken code rood. Ze stonden onderaan in de poule. En daarom was een resultaat tegen het zeer sterke team uit Raalte genoodzaakt voor lijfsbehoud.

Dat was het voorspel, de schaatsen zijn geslepen,
nu over naar de partijen.

Op bord 6 speelde vanavond de altijd degelijke speler: Jonathan ten Bolscher, na een leuk begin, wat kansen over en weer won hij een pion. Overigens speelde hij tegen een man met een moeilijke naam, gelukkig kreeg hij geen moeilijke partij. Want Jonathan pakte op vakkundige wijze na 20 zetten de dame af van de tegenstander. Een lekker begin, voor 9 uur al op een 1-0 voorsprong. 1-0 voor Rijssen.

Op bord 7 speelde onze 'hoodie' Geert Poortman. In zo'n belangrijke partij vergat hij notabene zijn capuchon trui. Geert gebruikte in het begin veel tijd. In een lange partij met wat speldenprikken over en weer was het net als of Rintje Ritsma in de oude tijden de binnenbocht nam, en snoepte Geert via zijn loper een stuk van de tegenstander waarbij hij later een kwaliteit won. Zijn tegenstander zag niets anders dan de schaatsarena te verlaten. 2-0 voor Rijssen.

Op bord 5 speelde Harmen Vosman. In de categorie: als er 1 Fries op het ijs is volgen er meer: Harmen is altijd een geduchte tegenstander, en wou winnen zoals altijd. Een koningsaanval werd opgebouwd, zijn tegenstander kon het helaas niet meer tegenhouden. Harmen brak het ijs bij de tegenstander. En toen zijn tegenstander ook nog Koning G1 speelde was het een kwestie van tijd voordat ook deze partij in Rijssens voordeel beslecht was. 3-0.

Man man man, nog 1 puntje voor het minimale gelijkspel. De kachel stond al hoog op, maar het werd ook warmer in de zaal vanwege de spanning.

Gert-Jan Leppink stond in no-time een dame tegen toren/loper voor op bord 4. Er werd zelfs geopperd dat deze partij vuurwerk in zich had. Geniaal uitgevoerd door beide spelers. Maar we dachten om half 9 al een punt in de tas te hebben. Volgens Gert-Jan waren het de paarden die hem de spreekwoordelijke das om deden. Alsof Håvard Bøkko in de slotronde Sven Kramer inhaalt, zo voelde deze verliespartij aan Rijssense kant. Maar eerlijk is eerlijk, Leppink speelde een knappe pot op zijn lastigste 'afstand' namelijk het tweede bord. 3-1.

Martijn van den Belt, teamleider, speelde op het laatste bord. Aangezien hij nog nooit had gewonnen extern dit jaar vanwege, foutieve wissels, verkeerde schaatsen, luchtweerstand, slecht ijs. Oftwel allerlei smoesjes. Vandaag moest het dan gebeuren, een winstpartij. Tot een koningsaanval met zijn favoriete F4-opening kwam het eigenlijk nooit. En wederom had zijn tegenstander een paardvork in het middenspel, wat hem een kwaliteit kostte. De strijdbijl werd voor 10 uur begraven. En ook zij begonnen aan de derde helft. 3-2.

Jan-Willem Timmerman (Bord 1) speelde een puike partij. Na onder druk te hebben gestaan, kwam hij goed uit het middenspel. Hij bevond zich op glad ijs, de pionnen op de a/b-lijn rukten flink op. Maar Jan-Willem wist een loper/toren tegen een toren eindspel in te gaan. Gesneden koek voor deze topper uit eigen jeugd. Zijn tegenstander kon niet anders dan zijn meerdere erkennen in deze goede schaker. 4-2.

Nog een half puntje.... snel kijken naar, inmiddels in het linkerrijtje spelend en nog altijd ongeslagen, Sander Koster.
Als je Sander in een externe partij achter een bord zet weet je zeker dat hij pas na half 11 klaar is. Tegen een oude bekende, Erik Blom kwam hij vanuit de startpositie flink onder druk te staan. Maar Sander reed vanavond geen scheve schaats en kwam in een eindspel een pion voor. Gelijke lopers. En daarom besloten de heren er toch maar remise van te maken, het geen een OVERWINNING BETEKENDE VOOR RIJSSEN! 4,5-2,5.

Minuut later was ook de partij van Jan Brinkman (bord 3) klaar. Ook remise. Maar dat ging toch ook niet zonder slag of stoot. Met allebei nog minder 4 minuten op de klok. En Jan in de volle ankers. Gezien de tijd ruilde de tegenstander uit Raalte in de slotfase nog wat af. Het schijnt wel een leuke partij te zijn geweest. Maar het ligt aan de schaatsen en nooit aan de man. Maar Jan en zijn tegenstander speelden op dat moment enkel en alleen voor de ratingpunten. En daarom remise. 5-3.

Wat een avond in deze schaatsarena, waar de kachel op volle toeren draaiden, de allrounders het voor het zeggen hadden, de koffie als vanouds was, de lach weer terug was op de Rijssense gezichten.
Het leek wel een gouden wissel, niet zoals Gerard Kemkers bij Sven Kramer. Maar net als Louis van Gaal toen op het WK.
Louis van Gaal, wie kent hem nog......