Hing Ting Lai winnaar RABO-Schaaknacht 2017

De Rijssense RABO-Schaaknacht 2017 zit er weer op. Een korte impressie van een gezellige nacht snelschaken.

Na de succesvolle RABO-Schaaknacht in 2016, toen nog i.v.m. het 65-jarig-jubileum van onze club, besloot de organisatie om ook dit jaar weer een RABO-Schaaknacht te organiseren.

Dat de deelnemers het vorig jaar naar de zin hebben gehad bleek wel uit de goede opkomst en uit het feit dat we veel bekende namen/gezichten tegenkwamen. Er was dus ook geen enkele reden om de opzet van schaaknacht te wijzigen.

Na veel voorbereidend werk gingen er op 28 december, 's avonds tegen een uur of 8, 48 schakers eens goed voor zitten. Deze 48 deelnemers kwamen overigens weer van heinde en ver. Natuurlijk uit Rijssen (van onze eigen vereniging) en omstreken, maar ook uit de overige windstreken van ons land. Daarnaast waren er een aantal Duitse "Schachfreunde", en een schaker uit België. Het evenement kan dus rustig een internationaal toernooi worden genoemd. Bovendien was het met 6 deelnemers met een rating van boven de 2000 een sterk bezet toernooi. Ook onder de deelnemers een flink aantal jeugdschakers van de Schaakclub Rijssen. Altijd even afwachten hoe 13-jarigen zo'n nacht doorstaan. Later zou blijken dat dat geen enkel probleem was en dat sommige van deze jonge schakers zich goed staande wisten te houden in het sterke deelnemersveld.

Aan de catering mocht het natuurlijk niet liggen. En dat was geen probleem. In onze vaste speellocatie, Parochieel Centrum De Rozengaard (ook wel 't Honk genoemd), was het allemaal uitstekend verzorgd door Jan en Ineke en Gerrit en Annie en Willemien. Er was veel koffie (uiteraard) , oliebollen (aangeboden door Albert Heijn), tegen een of 11 was het tijd voor erwtensoep met broodjes, en in de 2e pauze (2.30) was er voor iedereen een smakelijke gehaktbal. Je moet er wel wat voor doen om iedereen wakker te houden...!

Zonder sponsoring was dit evenement natuurlijk nooit van de grond gekomen, en we zijn blij dat de RABO-bank Rijssen-Enter een flinke bijdrage heeft willen leveren in de onkosten van het toernooi.

Het schaaktoernooi bestond uit 11 voorrondes "Zwitsers" (een competitievorm) en op basis van de ranglijst na deze 11 rondes, werden er groepen van 6 schakers gevormd. In elke groep werd er volgens een dubbele competitie afgewerkt, zodat iedere deelnemer tijdens de hele nacht 21 partijen heeft gespeeld. Het speeltempo werd bij alle partijen vastgesteld op 10 minuten per persoon per partij.

Tegen een uur of 7 in de morgen (vrijdag 29 december) waren alle wedstrijden in alle groepen gespeeld en kon worden overgegaan tot de prijsuitreiking.

Winnaar van groep 1 en daarmee winnaar van de Rijssense RABO-schaaknacht 2017 werd de 20-jarige Hing Ting Lai uit Amsterdam. Hij was koploper ná de voorrondes en ook in groep 1 was hij met 8 punten uit 10 partijen de sterkste. Hij ging met de hoofdprijs (€ 150) naar huis. Als 2e eindigde Tobias Kabos uit Almere met 7,5 punten en de 3e plaats was voor de winnaar van vorig jaar Christian Richter uit Duitsland (7 punten). De plaatsen 4 t/m 6 waren voor resp. Youri Gerritse (Utrecht), Paul Wielebinski (Duitsland) en Murk Viersma (Wommels).

De winnaars in de overige groepen waren respectievelijk Lukas Schiermeyer, Etiën Alssema, Rick van Loy, Anne van der Klei, Martijn van den Belt, Rein Lingeman en Koen de Vries.

Als beste Rijssenaar eindigde ons voormalig clublid Rutger Baan. In de 2e groep eindigde hij als 6e, wat een knappe prestatie genoemd mag worden.

Met het slotwoord, de prijsuitreiking en de verloting kwam er een einde aan gezellige, prima verlopen RABO-Schaaknacht 2017. De deelnemers én de organisatie keerden moe maar voldaan huiswaarts, wederom een ervaring rijker.

De volledige eindstand van alle groepen vindt u in een ander nieuwsbericht.