Rijssen 1 boekt broodnodige overwinning: klassebehoud veiliggesteld

Donderdag 5 april stond al weken lang met rood omcirkeld in de agenda van 8 Rijssenaren. Deze avond moest het gebeuren, het was erop of eronder voor de equipe uit Rijssen. Zelf winnen van Het Zwarte Paard uit Ommen betekende een rechtstreekse handhaving in de 1e klasse.

Helaas was Jan Brinkman verhinderd, maar we vonden in Lesley Brummelaar een geschikt alternatief.
Lesley (bord 1) speelde een sterke partij tegen een hogere gerate speler. Een positioneel voordeel in het middenspel bracht hem in hogere sferen. Vakkundig wist hij dit zeer lichte voordeel uit te buiten. 1-0 voor Rijssen.

Jonathan ten Bolscher (bord 6) speelde zijn voorlopig allerlaatste partij voor Rijssen in de externe competitie, hij maakte er misschien ook wel daarom een zeer korte partij van, en dwong zijn tegenstander tot herhaling van zetten binnen de 20 zetten en kan met een mooi half puntje terugkijken op een roemruchtige schaakcarrière in Rijssen 1. Jonathan, we gaan je missen. 1,5-0,5.

Op bord 8 speelde teamleider Martijn van den Belt een leuke partij, waarin hij een loper offerde voor 2 pionnen. De tegenstander gebruikte op de 28e zet 38 minuten van zijn tijd om vervolgens pion a4 te spelen. Martijn offerde veel stukken, maar kwam in het eindspel toch 2 zetten te kort voor een mooie overwinning. Terugkijkend op een matig extern seizoen met een wederom een verliespunt in de tuk. 1,5-1,5.

Op bord 7 dacht Gert-Jan Leppink zijn tegenstander in de zak te hebben. Totdat hij een toren verkeerd positioneerde en pardoes was de partij afgelopen. De denker kon niets anders dan de partij opgeven en zag Ommen op voorsprong komen. 1,5-2,5.

Op bord 6 hing ex-jeugdleider Sander Koster eigenlijk de hele partij in de touwen. Hij kon nauwelijks een aanval opzetten tegen zijn aanvallend spelende tegenstander. Maar hij weerde zich kranig en de spelers besloten dan ook maar tot een remise. 2-3.

Dan gaan we daar de hogere borden. Waarin alles beslist moest worden, het was erop of eronder. Snel naar bord 2, waar Jan-Willem Timmerman, een talent uit eigen jeugd een schitterende 3-trapsaanval uit de hoge hoed toverde waarbij hij de tegenstander dwong om een stuk weg te geven, hetgeen resulteerde in een mooie zege. 3-3.

Harmen Vosman op bord 3 speelde wederom een lange partij, die man is nog nooit voor 22:00 klaar geweest. In het middenspel had hij een mooie combinatie met loper en paard. Hetgeen hem een voordeel opleverde. Gezien de tijd besloot hij om maar eens even flink door te schaken en vanwege een fantastisch slotoffensief gaf hij de tegenstander geen ruimte om ook maar iets te kunnen uitoefenen. 4-3 voor Rijssen.

De allerlaatste partij,(Geert Poortman/the hoodie) was misschien wel de mooiste. Heb er weinig van gezien, maar in het eindspel, waarin Geert 3 pionnen achterstond, maar zijn tegenstander ietwat blunderde door ze ook allemaal weg te geven, kreeg Geert de zege alsnog cadeau. Kranig door gevochten tot het bittere eind. Maar namens onder andere Geert zijn we volgend jaar wederom verzekerd van de 1e klasse. Een 5-3 zege in de warme, benauwde, bovenverdieping op onze trouwe thuislocatie Parochieel Centrum de Rozengaarde.

We willen alle lezers hartelijk bedanken voor het volgen van alle wedstrijdverslagen van de achttallen en de viertallen.
We zien u heel graag een keer langskomen op een donderdagavond. De koffie staat klaar. 64 velden.
Bekijk het nooit te zwart-wit.

Dank.