Egbert Stegeman Bekerkampioen

Het bekerkampioenschap van de Schaakclub Rijssen, ook wel Rijssens Schaakkampioenschap genoemd, is gewonnen door Egbert Stegeman. Op overtuigende wijze wist hij in de finale te winnen van Jan Brinkman.

Egbert, een voormalig lid van de club en die 50 jaar (!) geleden al eens de beker veroverde, had zich grondig voorbereid. Met zwart had hij gekozen voor de "De Leeuw"-opening, een degelijke verdediging, waarbij wit min of meer uit de tent wordt gelokt, om daarna de aanval over te nemen. Jan kende het niet en moest in de opening de nodige tijd gebruiken, om steeds de juiste voortzetting te vinden. Dat lukte redelijk, maar hij kon niet voorkomen dat, mede door een kwaliteitsoffer van Egbert, zijn rokade verloren ging. Bovendien bleef hij last houden van een lastige penning, zodat hij verderop in de partij de kwaliteit weer terug moest geven. Wel mocht hij vervolgens nog hopen op een wellicht gelijkwaardig eindspel, mits Egbert er voor zou kiezen om de stukken af te ruilen voor een pion winst. Maar dat deed hij niet, mede vanwege de zwakke witte koningsstelling. En met enkele sterke zetten wist hij de druk nog wat verder op te voeren, waardoor Jan uiteindelijk zelfs het mat niet meer kon voorkomen. Een leuke partij met een verdiende winnaar. Egbert Stegeman mag zich hiermee voor minstens een jaar "Bekerkampioen van Rijssen" noemen.