Rijssen uitgeschakeld in S.B.O.-cup

Het viertal van de Schaakclub Rijssen is in de 1e ronde om de S.B.O.-cup (een afval-competitie voor club-viertallen) uitgeschakeld door het sterke Dr. Max Euwe. In Enschede werd er met 2,5-1,5 verloren.

Vooraf was nog even de vraag of de wedstrijd wel door zou kunnen gaan, want Koning Winter dreigde roet in het eten te gooien. Maar door iets eerder te vertrekken én iets voorzichtiger om te gaan met het gaspedaal, waren we toch nog keurig op tijd. En na het uitwisselen van de formaliteiten (opstelling, kleurloting, reglementen) konden de partijen beginnen.

Gezien de rating-verschillen waren we zeker geen favoriet, maar halverwege de avond stonden we er eigenlijk best goed voor.

Op bord 2 had Harmen Vosman met een subtiel schaakje een stuk gewonnen, waardoor zijn tegenstander (rating 1882) een stuk chagrijniger was dan voor aanvang van de partij.

Ook op bord 4 zag het er prima uit. Ferald van Loo verraste zijn opponent (rating 1559) met een sterke centrum-pion en ook hij kwam een stuk voor.

Jan Brinkman (bord 1) trof op papier de sterkste Enschede speler (rating 2058). En hoewel hij vanuit de opening alle zeilen bij moest zetten, leek hij toch een pion te gaan winnen.

Bij Rein Lingeman (bord 3, rating tegenstander 1740) wilden de stukken maar moeilijk van het bord, het werd een echte schaakpartij zonder grote kansen over en weer. Het zou best wel eens remise kunnen worden, wat gezien de overige stellingen geen probleem zou zijn.

Een uur later zag het er vanuit Rijssens perspectief toch wat minder florisant uit.

Harmen had zijn stuk weer cadeau gedaan en was nu in een verloren eindspel terechtgekomen. En het humeur van zijn tegenstander werd steeds beter...

Ferald liet zich niet verrassen. Met een stuk voor kun je rustig zoveel mogelijk afruilen, want uiteindelijk blijf je en stuk voor. Gedisciplineerd zorgde hij voor de 0-1 tussenstand.

Jan had een pion kunnen winnen. Maar toen hij in dezelfde combinatie dacht nog een pion te winnen, zag hij een damezet over het hoofd en kwam hij een stuk achter. Met een tegenstander van dat kaliber, is dat tamelijk funest. In het eindspel was er geen redding meer mogelijk, 1-1.

Aangezien ook Harmen dus verloor (2-1), moest Rein voor een overwinning zorgen om er nog een barrage (snelschaken, 5 minuten p.p.) uit te slepen. Beide spelers waren inmiddels in de laatste 5 minuten bedenktijd aangekomen en de tijd om echt na te denken in het toreneindspel was er eigenlijk niet. Rein had al een aantal keer remise afgeslagen (teambelang), maar zag uiteindelijk ook wel in dat een puntendeling het maximaal haalbare was (2,5-1,5).

En zo vloog Rijssen er dus toch weer in de 1e ronde uit, hoewel het al met al een leuke schaak-avond was. Volgend jaar weer nieuwe kansen.