Externe verrichtingen, een korte terugblik

De Schaakclub Rijssen schreef dit seizoen 2 teams in voor de S.O.S.-avondcompetitie, de nieuw gevormde competitie van de K.N.S.B.-onderbonden S.G.S. (Stichts-Gooise Schaakbond), O.S.B.O. (Oostelijke Schaakbond) en S.B.O. (Schaakbond Overijssel). Een team in de 8-tallen-competitie en een team in de 4-tallen-competitie.

Het 8-tallen-team komt uit in de 2e klasse E en onderging t.o.v. het vorig seizoen een drietal noodzakelijke wijzigingen in de basisopstelling. Jan-Willem Timmerman , Geert Poortman en Jonathan ten Bolscher zijn dit seizoen niet beschikbaar en zijn vervangen door Rein Lingeman, Ferrald van Loo en Arjen Kruimer. Nog wel aanwezig van de oude basis zijn Jan Brinkman, Harmen Vosman, Gerrit-Jan Leppink, Sander Koster en teamleider Martijn van den Belt.

De tegenstanders zijn Hardenberg 1, E.N.O. 1, Park Stokhorst 1, Vrimot 1, Vroomshoop 1, ’t Zwarte Paard 2 en Almelo 1. Er wordt een enkelvoudige competitie gespeeld, d.w.z. 7 rondes.

In de 1e ronde was Almelo in Rijssen de tegenstander en die werd overtuigend aan de kant gezet: 5,5-2,5. Een goed begin van het seizoen derhalve.

In ronde 2 stond er een uitwedstrijd tegen Hardenberg op het programma en dat ging minder gemakkelijk. Sterker nog, het werd een van de zwaarste nederlagen van een Rijssens 8-tal ooit: 7,5-0,5. Alleen Rein wist de eer te redden, door remise te spelen. Verder gauw vergeten!

In de laatste wedstrijd voor de winterstop moesten we op bezoek bij Vroomshoop. Of we op revanche uit waren na de nederlaag in Hardenberg….? Wellicht, want we lieten een klinkende 7-1 overwinning noteren.

In ronde 4 kwamen we E.N.O. uit Nijverdal tegen, een tegenstander waar we in het algemeen weinig successen tegen boeken. En ook deze avond bleven we met lege handen achter. Hoewel het er lang naar uit zag dat we het wellicht nog op een gelijkspel konden houden, verloren we uiteindelijk toch met 3-5.

En tegen Park Stokhorst (ronde 5) gebeurde min of meer hetzelfde. Tegen een op papier sterkere tegenstander, lijkt het er op dat we met een goed resultaat naar huis gaan. Maar als de laatste partij is afgelopen, blijkt dat we toch hebben verloren met wederom 5-3.

Na 5 rondes staan we met 4 punten op een veilige 5e plaats, zoals blijkt uit de tussenstand:

1. Hardenberg 1 5-9 29,5
2. Park Stokhorst 1 5-9 27,5
3. E.N.O. 1 5-7 23
4. Vrimot 1 5-6 22
5. Rijssen 1 5-4 19
6. 't Zwarte Paard 2 5-3 13,5
7. Almelo 1 5-1 13,5
8. Vroomshoop 1 5-1 12

Met nog 2 rondes voor de boeg (Vrimot en ’t Zwarte Paard)  heeft Arjen Kruimer van de basisspelers tot nu toe de beste persoonlijke score (3,5 uit 5). Een knappe prestatie voor ons debuterend jeugdlid. Jan Smit behaalde als invaller uit 2 partijen zelfs de 100%-score.

Het 4-tallen-team komt uit in de 5e klasse E en onderging t.o.v. het vorig seizoen één wijziging. Jan Leijendekker werd vervangen door Rick Beltman. Wim van de Maat, Gerben Smit en Marinus Waanders schaken al jaren in het 4-tallen-team.

In een dubbele competitie (6 rondes) komt dit team uit tegen Almelo 5, H.E.C. 3 en Borne 3.

De Rijssenaren begonnen voortvarend, in ronde 1 werd Almelo met 2,5 -1,5 aan de kant gezet.

Dit goede begin kreeg een uitstekend vervolg, want in de 2e ronde werd H.E.C. zelfs met 3,5-0,5 naar huis gestuurd.

En in ronde 3 liet het 4-tal zien, dat het dit seizoen echt een serieuze gooi naar het kampioenschap wil doen: Borne 3 werd eveneens met ruime cijfers verslagen (3,5-0,5).

De tussenstand laat dat ook zien:

1. Rijssen 1 3-6 9,5
2. Almelo 5 3-3 7
3. H.E.C. 3 3-2 4,5
4. Borne 3 3-1 3

Halverwege de competitie heeft Gerben Smit de 100%-score! Maar ook Rick (2,5 uit 3), Wim (2,5 uit 3) en Marinus (1,5 uit 3) komen extern uitstekend voor de dag.

Op naar het kampioenschap!