Zenuwslopend KNSB-debuut in Winterswijk eindigt in nipte overwinning

(voor mensen die dit lezen op mobiel, let op! de partijfragmenten hebben commentaar, maar is mogelijk niet te lezen op mobiel)

Op zaterdag 12 oktober vetrokken we in de gure ochtend vanuit Rijssen in twee groepen naar Winterswijk. De eerste groep kon direct naar de speellocatie terwijl de tweede groep eerst Jan-Geert moesten ophalen uit Holten in verband met een weekendje van de studentenvereniging. Onderweg werd er verteld dat hij maar 3,5u slaap had gehad aangezien er anderen nog diep in de nacht aan het borrelen waren. Ondanks dat kwamen we aan in Winterswijk waar het parkeren nog een karwei bleek te zijn. Het was nogal druk, niet alleen door de markt maar ook de coronavaccinaties die gehaald konden worden op de speellocatie! Nadat we eindelijk een parkeerplek hadden gevonden werden de opstelling overhandigd en konden we plaatsnemen. Om 13:00 gingen de klokken aan en kon het KNSB-debuut van Rijssen beginnen!

Het eerste resultaat wat ingevuld kon worden was bord 7, waar Jan Smit zich had gevestigd. Jan verloor snel zijn loperpaar maar wist zijn stelling erg solide te houden. Maar zijn tegenstander was net zo solide, en hierdoor wist Jan geen raad meer met de positie. Er werd dan ook op zet 16 remise aangeboden en aangenomen, hierdoor was de stand meteen 0,5-0,5… maar de partij had goed door kunnen gaan voor Jan zoals hieronder te zien is!


Na de snelle remise van Jan kregen we gehoor vanuit bord 8 waar Gerrit te vinden was. Origineel was het plan om Jan en Gerrit om te wisselen, maar Gerrit wilde graag zwart om zijn geliefde opening nogmaals uit te proberen. Hij kreeg een wat passieve maar solide stelling. Door de extra ruimte kreeg zijn tegenstander de mogelijkheid om zijn stukken op wat aggressievere plekken neer te zetten. Hierdoor was Gerrit veel bezig met prophylaxis… eigenlijk iets te veel want door zijn angst voor een niet bestaande aanval, kwam er juist een aanval! Door deze aanval verloor Gerrit een toren en verloor helaas snel daarna. 1,5-0,5 voor Winterswijk.

Helemaal aan de andere kant van de speelzaal probeerde Aron op bord 1 zijn tegenstander bang te maken. Er werd aan tegenovergestelde kanten gerokeerd en Aron schoof zijn f, g en h-pionnen richting de zwarte koning. Ondanks dat was de positie van zijn tegenstander erg solide en wist zwart alles te verdedigen, zelfs nadat de h-lijn open ging. Nadat de aanval was afgeslagen bood zijn tegenstander remise aan, na een kort overleg met de teamleider (die ondertussen aan het spartelen was op bord 2) werd de remise aangenomen. 2-1 voor Winterswijk.


Vervolgens kwam Remco aan surfen met een resultaat vanaf bord 5. Er werd gesurfd omdat de evaluatie van de partij nogal leek op een geluidsgolf, op en neer, beter voor wit en volgend zet weer beter voor zwart. Het begon bij de opening, Remco had wat moeite met het ontcijferen van zijn tegenstanders opening en kwam vrij snel onder de 20 minuten terwijl zijn tegenstander nog een uur had. Ondanks dit tijdsverschil maakten beide spelers een aantal fouten in het middenspel waardoor het onduidelijk was wie er zou winnen. Uiteindelijk kwam Remco terecht in een gewonnen eindspel (zie hieronder), helaas werden de verschillende blunders het zowel hem als zijn tegenstander te veel en schudde ze op bord 5 de handen, zonde van de goede stelling, maar zoals Remco het zei “weer een ervaring rijker!”. 2,5-1,5 voor Winterswijk.

Na de wonderlijke ervaring van Remco was zijn buurman op bord 6, Sander, ook een nachtmerrie ondergaan. Het begon al bij de opening, Sander kwam iets minder te staan maar wist zich zelf terug te krabbelen uit het zwarte gat. Langzaam maar zeker kwam Sander steeds beter en beter te staan totdat hij in de onderstaande stelling een gewonnen eindspel helaas tot remise liet komen. Ondanks dat het eindspel tot nu toe nog niet goed bevallen is voor Sander en Remco zijn er alleen maar halve puntjes uitgedeeld, dus na de vierde remise komen we op 3-2 voor Winterswijk.


Onze laatste drawmeister was te vinden op bord 4, namelijk Arjen! Arjen Kruimel(dief) zoog alle verspilde tempo’s van zijn tegenstander op en deed een poging om deze goed af te straffen. Helaas bleef het bij een poging aangezien hij later in het middenspel met een hijgend paard op f5 te maken kreeg. Het weghalen van dit paard was nogal lastig, zoals hieronder te zien is. Gelukkig bood zijn tegenstander een nogal vriendelijke dameruil aan waardoor alle problemen opgelost waren. Hier kwam dan ook de vijfde remise uit van deze wedstrijd, 3,5-2,5 voor Winterswijk.


Ondertussen liep de spanning op, de enige twee die nog bezig waren Jan-Geert en ikzelf. Ik stond al bijna de hele partij goed en moest het alleen nog afmaken, Jan-Geert daarentegen had wat meer moeite, maar hier kom ik zometeen op terug.

Eerst mijn eigen partij, ik zat op bord 2 en mocht het welbekende gambiet van mijn tegenstander even weerleggen. De eerste 10-15 zetten was er weinig aan de hand tot er op zet 21 in de onderstaande stelling een poging werd gedaan om de geofferde pion terug te winnen. Ik koos om de pion te houden en een mogelijke aanval te proberen tegen te houden. Hier was ik ook succesvol in en ondanks de goede poging van mijn tegenstander kwamen we in een eindspel waar ik een betere pionstructuur en torens had. Maar uiteindelijk gaf mijn tegenstander me een loper cadeau en gaf hij op. Hierdoor zijn we eindelijk weer gelijk gekomen met Winterswijk met een stand van 3,5-3,5


Nu we gelijk stonden lag het allemaal aan de partij van de slapeloze Jan-Geert die al tijden een tijdje minder stond door een mooie zet van zijn tegenstander. Dit is te zien in de eerste stelling hieronder. Hierdoor kwam Jan-Geert 2 pionnen achter te staan voor het grotendeel van het middenspel. Zijn tegenstander speelde verschrikkelijk snel en daardoor kwam Jan-Geert snel in tijdnood, maar Jan-Geert maakte goed gebruik van deze snelheid! Op zet 23 zette hij een klein valletje waar het er op leek dat zijn tegenstander simpelweg een dame en toren kon vorken… maar nadat zwart dit bijna direct speelde, kon Jan-Geert zijn paard vorken met zijn koning en stond hij juist voor in materiaal! Dankzij deze slimme val van Jan-Geert hadden we nog kansen om te winnen. Na een verder spannende partij kwam Jan-Geert uiteindelijk in een eindspel met een vol paard voor, dit is te zien in de tweede stelling hieronder. Hier lijkt de winst vrij simpel, maar Jan-Geert was nogmaals in tijdnood en moest binnen korte tijd een winnend plan vinden. Ondertussen was het kwart over 5 en was hij als één van de laatste nog bezig. Met een grote groep mensen om zich heen, in tijdnood en met trillende handen… speelde Jan-Geert een briljant paard offer om zijn partij te winnen en de winst binnen te slepen voor Rijssen. 4,5-3,5 voor Rijssen.



Na al deze spanning stroomde alle spelers naar buiten en werd er gejuicht voor zowel Jan-Geert die de belangrijke winst pakte, als alle anderen die netjes een half puntje binnen hadden gesleept voor het team. We vetrokken dan ook gezamenlijk uit Winterswijk met veel blijdschap.

Hopelijk kunnen we dit succes voortzetten in de volgende wedstrijd tegen Max Euwe 5 op 9 november.

Tot dan!

Max

Eén reactie op “Zenuwslopend KNSB-debuut in Winterswijk eindigt in nipte overwinning”

Geef een reactie